The Capitanio Architetti studio designs a luminous bicycle station in Bergamo

Sustainable mobility is one of the most relevant issues today, where between the ongoing climate and energy crisis, the use of bicycles is increasing rapidly. This, also thanks to electric bicycles, which constitute a valid mode of transport for users even in a geographically demanding city like Bergamo, divided into a lower part and an upper part.
This is the city’s first bike station, designed by the local Captainio Architetti workshop as part of Biville project, a new strategic piece of soft mobility proposed by the Municipal Administration and built thanks to funding provided by the Ministry of Ecological Transition.
The new structure is located near the station, on the east side of Piazzale Marconi, recently requalified thanks to a major intervention carried out by the Portuguese architect Ines Lobo. The construction was designed as a fully reversible low-tech infrastructure, based on the principles of the circular economy.
Remo Capitaniofounder and director of the architectural firm of the same name, explains the project: “The challenge for our studio was to work with subtlety in a sensitive area of ​​the city. We interpreted the themes of soft mobility to create not only an easily accessible service but also an emotional space that illuminates the square and its users in the end. of the day.”

These ideas were translated into the new station of 200 square meters for 132 bikes. The structural system in white enameled metal carpentry presents a continuous glazed peripheral facade, interrupted only by the entrance of the building where users can park their bicycles or borrow them using a mobile application downloadable from the city’s website. . As architect Remo Capitanio explains in the press release, the main distinguishing feature of the elevations is the lack of containment frames for the glazed surfaces, where single point fixings have been used instead. A solution that gives lightness to the architecture and optimizes the use of natural light while in the evening, illuminated thanks to the photovoltaic panels integrated on its roof, it is transformed into a luminous landmark on the square adjacent to the station. This design choice improves both the feeling of safety for those who pick up or park their bikes here, as well as the habitability of the area in general, enriched by the glazed pavilion.
It should be noted that in addition to being energy self-sufficient thanks to the photovoltaic panels on the roof, the new bike station has been designed entirely circular and reversible way strong>: in fact, all the materials are reusable or recyclable and the whole structure can easily be disassembled and rebuilt elsewhere.
An aspect that should further encourage the creation of structures and services to support soft mobility, because as often, it is not the will that is lacking, but the absence of adapted services. It is precisely for this reason that the architects, in collaboration with Pedalopolis, the local association of Bergamo “intrepid daily cyclists”, have paid particular attention to the management of the station. The service offered to cyclists, in fact, is fully automated with access by badges and pneumatic systems for raising bicycle racks configured on two levels.
We can certainly say that Capitanio Architetti’s project is coming to an end: introducing a new integrated element in the contemporary development of the square, offering the city of Bergamo a modal exchange center between public transport, pedestrian and cyclist mobility. . All this, without renouncing beauty or durability, but rather enriching the local urban context.

Christiane Burklein

Project: Studio Capitanio Architetti
Location: Bergamo, Italy
Year: 2022
Images: Stefano Tacchinardi



Back To Top